Sağlık

Şeker hastalarına patates uyarısı!

prof. Yavuz Yörükoğlu, patatesin insan sağlığı için değerini anlattı. Yörükoğlu, “Şeker hastaları bir oturuşta 100 gramdan fazla patates yememeli” uyarısında bulundu.

Patatesin ucuz ve besleyici olmasına rağmen kilo vermek ya da almamak isteyenlerin özenle uzak durduğu bir besin olduğunu belirten Dr. Yavuz Yörükoğlu, “Patatesin yüksek oranda karbonhidrat ve nişasta içerdiği ve kalori içeriğinin yüksek olduğu düşünülüyor. Orta uzunlukta bir patates, 200 gram, standart; Karbonhidratlardan 150 kalori, 0.2 gram yağ, 5 gram protein. Bunların dışında sıfır doymuş yağ ve sıfır kolesterol içermektedir. Günlük ihtiyacımızın yaklaşık %75’ini karşılayan C vitamini, günlük ihtiyacımızın %30’unu karşılayan B6 vitamini, yüksek düzeyde potasyum ve magnezyum ve 4-5 gram lif içerir. Gördüğünüz gibi patateste o kadar fazla israf yok.” dedi.

Patatesin Tek Sorunu; Yüksek Kalori ve Şeker Yükseltme Hızı

Yavuz Yörükoğlu, patatesin tek sorununun karbonhidratlardan aldığı kalorinin yüksek olması ve şekeri artırma oranının yüksek olması olduğunu belirterek, “Bu durum normal metabolizması olan kişiler için sorun teşkil etmese de bazı kişiler için sorun olabiliyor. birazdan göreceğimiz gibi şeker hastaları. Bu durumda akıllara şu soru gelebilir. Patates kan şekerini yükselttiği için o zaman israf olur ve yenmemesi gerekir. Bu mantık hatasız değildir. Buna rağmen şeker, tatlı, ekmek, makarna, pirinç gibi besinler yenmemelidir. Patatesler içlerinde en masum olanıdır. Patates gerçekten israf olsaydı, bir şekilde, her gün patates yerdi; Almanlar, İrlandalılar ve İskandinavlar hasta olmalı ki durum böyle değil.” dedi.

prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu

prof. Yavuz Yörükoğlu: “Patates Deyince Hangi Devletten Bahsettiğimizi Bilmeliyiz”

Yavuz Yörükoğlu, diyabet ve kalp damar hastalıklarının ortasında patates tüketimine olan ilgiyi araştıran çalışmaların çelişkili sonuçlar verdiğini anlatan “Patates deyince haşlanmış patates mi yoksa trans yağda kızartılmış patates mi kastediyoruz? İşte bu, çok büyük bir fark var. Sincapı alalım. Kumpir son derece lezzetli bir yemektir ancak çok sağlıklı olduğu söylenemez. Kumpirin atığı patatesinden mi çıkıyor? Yoksa patatese eklediğimiz tereyağı, kaşar peyniri, rus salatası, mayonez gibi besinlerden mi kaynaklanıyor? Bilim dünyası bu konuya açıklık getirmek için çok çalıştı ve sonunda değerli bir sonuca ulaştı. Bu çalışmaları özetlemek gerekirse haftada 3-4 kez patates yemeyi ve bu patatesin tarifini kaynatarak veya yemeklere ekleyerek tanımlıyoruz. Kalp ve damar hastalıkları ve şeker hastalığı ile alakası olmadığını gösteriyor. Öte yandan patates cipsi ya da patates kızartmasını da aynı oranda yiyenler; Obezite, diyabet ve kardiyovasküler hastalık riski güçlü görünmektedir. Gördüğünüz gibi bilimde, hayatta olduğu gibi, her şey asla siyah beyaz değildir. Her şey gri ve grinin tonları.”

Şeker hastaları 100 gramdan fazla yememeli

Yavuz Yörükoğlu, “Burada özel bir durum var. O da şeker hastası. Şeker hastaları, her tür karbonhidrattan kaynaklanan şeker yükselmelerine normalden çok daha duyarlıdır. Bu nedenle şeker hastalarının patates yerken dikkatli olmasında büyük fayda var. Öncelikle şeker hastaları bir oturuşta 100 gramdan fazla patates yememeli ama korkmayın şeker hastaları için patatesi sağlıklı yapmanın bir yolu var. Patates yerken lif yönünden zengin patates, özellikle brokoli gibi sebzelerle birlikte yenmelidir. Bu durumda patatesin mideden bağırsaklara geçme ve kana karışma hızı giderek yavaşlar. Bu, çok fazla şeker yükselmesini önler.” söz konusu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu